We zijn geïndoctrineerd door het idee ‘handelen moet’. Soms is het gewoon beter even af te wachten, in navolging van de ‘steenstrategie’ van Duitse publicist, lector en ondernemer Holm Friebe.

Als je je beweegt, moet je weten waarheen. Als je je niet beweegt, moet je weten waarom.’ Zo begint de Duitse publicist, lector en ondernemer Holm Friebe zijn boek De Steenstrategie. Hiermee biedt hij een ‘tegengif tegen overhaast handelen, naïeve kordaatheid en warrig hyperactivisme’ (ook een citaat uit de inleiding). Ik zet de steenstrategie af en toe bewust in en ik moet zeggen: het werkt. Maar niet in alle gevallen, natuurlijk.

De naam ‘steenstrategie’ verwijst naar een in het oog springende eigenschap van de steen: uit zichzelf komt deze niet in beweging. Dat staat haaks op de gangbare ideeën over leiderschap, zoals ik die op deze plek al eerder benoemde: we zijn gewend dat leiders voor de troepen uit lopen, de weg wijzen, in elke situatie vrijwel onmiddellijk hun richting kunnen bepalen en adequaat reageren op de omstandigheden van dat moment. Nietsdoen is de naam ‘strategie’ in de meeste ogen niet waard.

Klik hier om de volledige column te lezen op MT.nl