Hoeveel comfort heb je als leider nodig? Rijd je op een Goldwing of een motor zonder toeters en bellen een ‘naked bike’?

Leidinggeven kan op vele manieren. Vanuit het hoofd, vanuit het hart. Met je voeten in de klei, met je benen op het bureau. Om maar eens wat clichés te gebruiken. Een minder bekende beeldspraak is die van de naked bike. Veel leiders zijn GoldWing-rijders. Overdrachtelijk dan. Ze hebben zichzelf omringd met allerlei veilige luxe: hun organisatie is als een ultraluxe motor. Terwijl ze misschien beter op een naked bike kunnen stappen, een motor in z’n puurste vorm, zonder toeters en bellen.

Op zich is een GoldWing geweldig. Zo’n ding staat als een huis en zuigt zich aan het wegdek vast. Je zit er niet óp, je zit er ín, in die enorme kuip. Hij heeft zelfs verwarming. Als je te veel gas geeft, houdt hij automatisch in. Mooi staaltje techniek, kan handig zijn. Maar direct contact met je omgeving heb je nauwelijks. In zo’n auto op twee wielen merk je niks van de storm, niks van de regen. De motor neemt driekwart van je taken over. Dat wringt met concepten als eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Echt motorrijden leer je pas op een motor zonder stroomlijnkuip, zonder schermen. Op een naked bike.

Klik hier om de volledige column te lezen op MT.nl